Stephanie Leys: “Tijdens het rijden staat mijn dodehoekcamera altijd aan”


Bron: Transportmedia

“Iedereen die gaat voor een B-rijbewijs zou tijdens de opleiding als passagier eens moeten meerijden met een vrachtwagen.” Dat zegt Stephanie Leys, die dagelijks met een trekker-oplegger onderweg is en onmiddellijk het antwoord weet op een van de moeilijkere vragen uit de Truckersquiz.

Hoe vorm je een reddingsstrook met de vrachtwagen? Hoe stel je je tachograaf in bij een platte band? En is er nog een dode hoek als alle spiegels van je vrachtwagen correct afgesteld zijn? Het zijn enkele van de vragen die aan bod komen in de nieuwe Truckersquiz, de online wedstrijd waarmee vrachtwagenchauffeurs als Stephanie hun verkeerskennis kunnen bijspijkeren en hun gepersonaliseerde miniatuurtruck of een van de vele andere prijzen kunnen winnen.

Voor ze met de vrachtwagen reed, was Stephanie winkelverantwoordelijke in een boekenwinkel. “De druk werd me teveel”, zegt ze. “Daarom nam ik ontslag en volgde ik de opleiding tot vrachtwagenchauffeur omdat me dat altijd al aansprak. Mijn vader was ook chauffeur.”

Geneesmiddelen
Intussen werkt Stephanie al meer dan vijf jaar bij Van Dievel Transport waar ze het liever hebben over vrachtwagenpiloten dan chauffeurs omdat het vak zoveel meer inhoudt dan met een groot voertuig rijden. Stephanie vertrekt tussen 3 en 7 uur ’s morgens en haar dag eindigt tussen 16 en 19 uur. “Ik doe vooral luchtvracht”, zegt ze. “Zoals geconditioneerd vervoer voor geneesmiddelen van Pfizer en Baxter.”

Veiligheid staat hoog aangeschreven bij Stephanie, zowel in het verkeer als op het terrein. “Ik draag altijd een fluohesje om goed zichtbaar te zijn voor iedereen”, zegt ze. “Daarmee beveilig je jezelf als je uitstapt of rond de vrachtwagen aan het werk bent. Tijdens het rijden staat mijn dodehoekcamera altijd aan en de wettelijke afstand van 50 meter met de voorligger hou ik ook altijd aan.”

Last Night a DJ Saved My Life
Om chauffeurs attent te maken op het houden van een veilige afstand met de voorligger, werkte Stephanie eerder mee aan een video waarbij op het refrein van ‘Last Night a DJ Saved My Life’ een chauffeur gemakkelijk kan inschatten of hij voldoende afstand bewaart.

De Truckersquiz is een kolfje naar haar hand. Op de vraag hoe lang je het CE-rijbewijs en de basiskwalificatie vakbekwaamheid moet hebben om kandidaat-bestuurder langere en zwaardere vrachtwagen (LZV) te worden, weet Stephanie onmiddellijk het antwoord. “Vijf jaar”, zegt ze. “Dat weet ik omdat ik het zelf wel zou willen doen.” Langere en zwaardere vrachtwagens (LZV’s) of ecocombi’s zijn tot 25,25 meter lang en hebben een totale massa tot 60 ton.

Om de verkeersveiligheid te verhogen zou het volgens Stephanie een goed idee zijn dat iedereen die een B-rijbewijs haalt tijdens de opleiding eens zou mee rijden met een vrachtwagen. “Dat zo’n zwaar voertuig anders reageert, voel je pas als je er zelf in zit”, zegt ze. “Onlangs reed een vriendin mee en die zei dat ze zelfs als passagier het verschil voelde tussen de geladen en de lege trailer.”

Truckveilig: een veilige volgafstand? Bekijk het filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=kVbPC0hd3Rk&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Ftransportmedia.be%2F&source_ve_path=Mjg2NjY&feature=emb_logo